Housing and Development Law Institute

RETREAT AGENDA - DAY 1

Time	Training Topic
9:00 – 9:05 AM	WELCOME & DAY 1 RETREAT OVERVIEW
(5 minutes)	
9:05 – 9:35 AM	ICEBREAKER
(30 minutes)	
9:35 – 10:35 AM	MODULE 1: About Our Housing Authority's Structure
(60 minutes)	
10:35 – 11:35 AM	MODULE 2: Overview of Assisted and Public Housing Programs
(60 minutes)	
11:35 – 12:00 PM	MODULE 3: Overview of Housing Authority's Key Plans
(60 minutes)	
12:00 – 12:30 PM	MODULE 4: Measuring the Housing Authority's Performance
(30 minutes)	
12:30 – 1:30 PM	WORKING LUNCH (Board Cohesion Activity) & SHORT BREAK
(60 minutes)	
1:30 –2:20 PM	MODULE 5: Board's Important Relationship With the E.D.
(50 minutes)	
2:20 –2:30 PM	RETREAT DAY 1 WRAP-UP
(10 minutes)	

RETREAT AGENDA - DAY 2

Time	Training Topic
9:00 – 9:05 AM	WELCOME & DAY 2 RETREAT OVERVIEW
(5 minutes)	
9:05 – 12:00 PM	MODULE 6: The Role & Responsibilities of a Housing Authority
(2 hour, 55 minutes)	Commissioner
12:00 – 12:45 PM	WORKING LUNCH (Board Cohesion Activity or Case Studies)
(45 minutes)	
12:45 – 1:45 PM	MODULE 7: Effective Handling of Board Meetings
(60 minutes)	
1:45 – 2:20 PM	MODULE 8: Effective Oversight of Asset Management
(35 minutes)	
2:20 –2:30 PM	RETREAT DAY 2 WRAP-UP
(10 minutes)	

Housing and Development Law Institute

RETREAT AGENDA - DAY 3

Time	Training Topic
9:00 – 9:05 AM	WELCOME & DAY 3 RETREAT OVERVIEW
(5 minutes)	
9:05 – 10:00 PM	MODULE 9: Budgeting and Effective Fiscal Oversight
(55 minutes)	
10:00 –12:00 PM	MODULE 10: Commissioner and Housing Authority Ethics &
(2 hours)	Conflicts of Interest
12:00 – 12:45 PM	WORKING LUNCH (Smartest Commissioner Game and Prizes)
(45 minutes)	
12:45 – 1:15 PM	MODULE 11: The Board of Commissioners' Role in the Grievance
(30 minutes)	Process
1:15 – 2:00 PM	MODULE 12: PHA Plans & Visionary Strategic Planning
(45 minutes)	
2:00 –2:30 PM	FINAL RETREAT WRAP UP AND END OF RETREAT
(30 minutes)	

Note: Short breaks taken as needed