

HDLI's 2-DAY COMPREHENSIVE COMMISSIONER TRAINING

DAY 1 AGENDA

Time	Training Topic*
9:00 – 9:05 AM (5 minutes)	WELCOME & DAY 1 TRAINING OVERVIEW
9:05 – 9:35 AM (30 minutes)	ICEBREAKER
9:35 – 10:15 AM (40 minutes)	MODULE 1: Overview of Assisted and Public Housing Programs & Powers & Responsibilities of the Agency
10:15 – 12:15 PM (2 hours)	MODULE 2: The Role & Responsibilities of a Housing Authority Commissioner
12:15 – 1:00 PM (45 minutes)	WORKING LUNCH (Board Cohesion Activity)
1:00 – 1:45 PM (45 minutes)	MODULE 3: The Board's Important Relationship With the Executive Director
1:45 – 2:45 PM (60 minutes)	MODULE 4: Effective Handling of Board Meetings
2:45 –3:00 PM (15 minutes)	DAY 1 WRAP-UP



HDLI's 2-DAY COMPREHENSIVE COMMISSIONER TRAINING

DAY 2 AGENDA

Time	Training Topic*
9:00 – 9:05 AM	Training ropic
	VALET CONTE & DAY 3 TRAINING OVERVIEW
(5 minutes)	WELCOME & DAY 2 TRAINING OVERVIEW
9:05 – 10:05 PM	MODULE 5: Effective Asset Management
(60 minutes)	
40.05 44.00.554	
10:05 – 11:00 PM	MODULE 6: Financial Management & Effective Budgeting
(55 minutes)	
11:00 –12:30 PM	MODULE 7: Commissioner and Agency Ethics & Conflicts of
(90 minutes)	Interest
12:30 – 1:15 PM	
(45 minutes)	WORKING LUNCH (Board Cohesion Activity or Case Studies)
1:15 – 1:45 PM	MODULE 8: The Board of Commissioners' Role in the Grievance
(30 minutes)	Process
1:45 – 2:30 PM	MODULE 9: PHA Plans & Visionary Strategic Planning
(45 minutes)	
2:30 – 3:20 PM	MODULE 10: Today's Industry "Hot Topics" That Commissioners
(50 minutes)	Need to Know
3:20 –3:30 PM	
(10 minutes)	WRAP UP AND END OF TRAINING