

HDLI's 1-DAY COMPREHENSIVE COMMISSIONER TRAINING AGENDA

Time	Training Topic*
9:00 – 9:05 AM (5 minutes)	WELCOME & TRAINING OVERVIEW
9:05 – 9:35 AM (30 minutes)	ICEBREAKER
9:35 – 10:15 AM (40 minutes)	MODULE 1: Overview of Assisted and Public Housing Programs & Powers & Responsibilities of the Agency
10:15 – 12:15 PM (2 hours)	MODULE 2: The Role & Responsibilities of a Housing Authority Commissioner
12:15 – 1:00 PM (45 minutes)	WORKING LUNCH (Board Cohesion Activity)
1:00 – 1:20 PM (20 minutes)	MODULE 3: The Board's Important Relationship With the Executive Director
1:20 – 1:45 PM (25 minutes)	MODULE 4: Effective Handling of Board Meetings
1:45 – 2:05 PM (20 minutes)	MODULE 5: Effective Asset Management
2:05 – 2:35 PM (30 minutes)	MODULE 6: Financial Management & Effective Budgeting
2:35 – 2:50 PM (15 minutes)	AFTERNOON BREAK
2:50 – 3:50 PM (60 minutes)	MODULE 7: Commissioner and Agency Ethics & Conflicts of Interest
3:50 –4:00 PM (10 minutes)	WRAP UP AND END OF TRAINING